Working Spirit > Nieuws > Wie gaan wij blij maken met €1500? Stem nu!
15 april 2018

Wie gaan wij blij maken met €1500? Stem nu!

Working Spirit bestaat 15 jaar en dat gaan wij vieren 

Wij hebben alle aan Working Spirit verbonden medewerkers en freelancers gevraagd om een goede bestemming te vinden voor €1.500,-. Een bedrag dat wij, in het kader van ons 15-jarig bestaan, graag cadeau willen doen. Hieronder tref je een selectie aan van de ingezonden doelen. Ondanks het feit dat ze allemaal wel een bedrag kunnen gebruiken en verdienen, gaan we er met jullie hulp één kiezen. Nadat je alles hebt doorgelezen kun je via het contactformulier laten weten wat je favoriete bestemming is voor de €1500,-. De winnaar is degene met de meeste stemmen. 

Een overzicht van de goede doelen

 

Doel 1: Boek met verhalen over WOII

Door: Claudia (Working Spirit Academy)

Mijn idee is een gedrukt boek met verhalen van ouderen over de tweede wereld oorlog. De mensen die WOII hebben meegemaakt zijn een uitstervende soort, maar het is belangrijk dat deze geschiedenis nooit vergeten (en herhaald) wordt. Mijn jongste zoon, Khyan, gaat in woon-zorg-centrum Humanitas ouderen interviewen over hun herinneringen in het kader van zijn maatschappelijk stage.

Hoe mooi zou het zijn, wanneer deze verhalen gebundeld zouden worden in een mooi boek, met foto's. Een blijvende herinnering. Ik wil de rol van (eind)redacteur wel oppakken. Humanitas heeft stevige Deventer ankers, net als WorkingSpirit. 

Doel 2: Wandspeelbord school speciaal onderwijs

Door: Rudy (Working Spirit)

De meeste kinderen gaan in hun eigen buurt naar school en leren vaak ‘vanzelf’. Voor de kinderen op Talita Koemi in Nijmegen ligt dat anders. Zij hebben extra hulp nodig. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat (zeer) moeilijk leert, of een (licht) verstandelijke of meervoudige beperking heeft. Op deze school wordt er rekening gehouden met de specifieke beperking(en) van de kinderen. De methodieken, onderwijskundige benadering en begeleiding zijn afgestemd op wat het kind nodig heeft om te kunnen leren en groeien. Op deze school kunnen kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar terecht voor (voortgezet) speciaal onderwijs terecht.

De SO afdeling (Speciaal Onderwijs) is er voor leerlingen in de leeftijd van 4 t/m maximaal 13 jaar. Het aantal groepen en de groepssamenstelling is afhankelijk van het aantal SO-leerlingen per leerroute, de leeftijden van de leerlingen, de leerniveaus en hun begeleidingsbehoefte. Hoe intensiever de leerlingen begeleid moeten worden, hoe kleiner de groepsgrootte is.

In het SO spelen de leerlingen drie keer per dag, twintig minuten buiten. Op deze momenten kunnen de leerlingen hun energie kwijt en weer opladen voor het volgende stukje dag in de klas. Op het schoolplein is een fietsbaan en een voetbalgoaltje te vinden. Daarnaast is er een zandbak met daarin een klimtoestel met glijbaan, schommels en een grote wip. 

Toch zijn er nog veel leerlingen die tijdens deze momenten niet volledig kunnen profiteren van de aangeboden speeltoestellen. Leerlingen met een lage spierspanning kunnen bijvoorbeeld niet zelfstandig fietsen en klimmen. Ook zijn er leerlingen die buiten en bij het spelen in groepen teveel prikkels krijgen als ze zich niet op hun eigen spel kunnen focussen.

Voor deze leerlingen mist Talita Koemi nog iets op hun schoolplein. Iets waardoor de sensomotorisch ontwikkeling van deze leerlingen wordt gestimuleerd. Wandspeelborden zijn hier perfect voor, deze bevatten uitstekende knoppen, schijven en kleuren waardoor de leerlingen gestimuleerd worden er mee te spelen. De hogere niveau leerlingen kunnen bewust een spel spelen, de lagere niveau leerlingen kunnen er naar hartenlust aan draaien en krijgen auditieve- en visuele prikkels waar ze zich op kunnen concentreren.. 

Voor het gesponsorde bedrag kunnen we onderstaande wandspeelborden aan Talita Koemi schenken. Met deze borden kunnen we alle leerlingen van verschillende niveaus voorzien in hun spelbehoefte!

wandborden 

Doel 3: Riky Overmars foundation

Door: Mirjam (Working Spirit)

rof

In 2002 is de moeder, Riky Overmars, van een goede vriend van mij overleden. Haar overlijden en het bezoek in dat zelfde jaar aan Gambia was voor haar man reden om de stichting op te richten (in 2004). De stichting verricht liefdadigheidswerk in Gambia, Afrika. De ROF stelt zich als doel kinderen waarvan de ouder(s) niet, of onvoldoende in staat zijn de kosten van het onderwijs te betalen te ondersteunen door het betalen van schoolgelden, het verzorgen van uniformen en verstekken van schoolmaterialen. Ook initieert de ROF projecten ter ondersteuning en verbetering van de leefomstandigheden van de arme bevolking in Gambia, met name in het Kiang West district. Er is gekozen voor de stichtingsvorm waardoor ook andere geïnteresseerden toegang tot de initiatieven van de stichting hebben. De Stichting ROF is erkend als ANBI.

Doel 4: Scouting Buys Ballot

Door: Ronald (Freelancer)

scouting

Ik wil graag een lans breken voor Scouting Buys Ballot. Deze scouting vereniging is één van de grotere verenigingen in de regio en zorgt wekelijks voor een gevarieerd spelprogramma voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Daarbij is ook aandacht voor kinderen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. Scouting Buys Ballot is een vereniging voor kinderen uit de gemeenten Epe en Heerde en is gelegen aan de rand van het bos van de Veluwe.

Scouting is bij uitstek een buitenactiviteit voor groepen. Groepsvorming, persoonlijkheid, normen en waarden en respect voor de leefomgeving zijn kernwaarden. Juist door de kinderen weg te halen uit hun huiselijke omgeving, weg bij hun computer, geeft hen meerwaarde in hun dagelijkse leven. Het is aangetoond dat jeugd die actief op scouting heeft gezeten gemiddeld verder komt in hun loopbaan dan niet-scouts.

 Het buitenleven is ook kamperen. Ook in de winter als het vriest (al is dat natuurlijk voor de oudere jeugd). Daar zijn tenten voor nodig. Die tenten dateren nog uit de vorige eeuw en zijn te vaak vermaakt en gerepareerd. Een scoutingtent voor 6 personen kost ongeveer 800 tot 1000 euro. De groep heeft 12 nieuwe tenten nodig.

Gemeenten dragen graag bij aan de ontwikkeling van de jeugd in de vorm van subsidies. Maar ondanks dat scouting er voor de jeugd is, zien gemeenten meer in sportverenigingen en specifieke hobbyclubs. Scouting valt overal buiten omdat het niet goed in de regels past die een gemeente opstelt. Scouting valt dan in een “club voor algemeen nut” waar de restanten van eventuele subsidies onder verdeeld worden. Ook sponsoring is voor scouting niet de geëigende weg omdat scouting weliswaar een uniform kent, maar daarop geen plaats is voor clubsponsoring.

Juist scouting is afhankelijk van giften en sponsoring om het scoutingspel betaalbaar te houden voor kinderen uit alle lagen uit de bevolking en geen elite-activiteit te laten worden.

Doel 5: Make-a-Wish foundation

Door: Mathijs (Working Spirit)

makeawish

Mijn voorkeur zou zijn om een donatie te doen aan de Make-a-Wish foundation. De reden hiervoor is omdat het neefje van een hele goede vriend van mij op 6 jarige leeftijd overleden is aan leukemie na een strijd van 2 jaar. Hij kwam destijds in aanmerking voor de Make-a-Wish foundation en heeft nog vele leuke dingen mogen doen zoals o.a. in een formule 1 auto zitten.

Doel 6: KIKA

Door: Joanne (Working Spirit)

kika 

Ik wil heel graag het geld inzamelen voor KIKA. Het nut hiervan omschrijven lijkt mij overbodig. Een ziek kindje is het ergste dat er is!  Het nut voor mij is dat ik weer een mooi doel heb om te gaan hardlopen! Ik zal zelf dan trainen voor de 10 km! Dat is begin oktober dus dat moet lukken!

Doel 7: Laten we Milan blij maken

Door: Cynthia (Working Spirit)

milan

Graag wil ik Milan aan je voorstellen! Milan is een vrolijk ventje van 2,5 jaar oud. Hij is de zoon van mijn beste vriendin Felasja en haar man Rick. Milanis in oktober 2015 na een zeer zware en gecompliceerde bevalling ter wereld gekomen… met een dwarslaesie. Het ruggenmerg bovenin Milans’ nek is beschadigd en dit zorgt voor verlamming van spieren, verlies van spiermassa, spasticiteit en gevoelloosheid in sommige ledenmaten. Hierdoor kan Milan niet zelfstandig omrollen, kruipen, zitten, lopen, drinken of alleen spelen. Je begrijpt, dit vergt continue zorg van zijn ouders.

Helaas heeft het na de bevalling lang geduurd voordat de medici eruit waren wat er nu precies met Milan aan de hand was. Dit heeft 2 jaar voor onzekerheid, vragen, wanhoop en zorgen bij mijn vriendin en haar man gezorgd. Gelukkig weten ze nu welke gerichte zorg hij nodig heeft en kunnen er plannen gemaakt worden! Eén van die plannen is de aanschaf van een aangepaste bus, waar Milans’ speciale rolstoel in kan. Omdat zijn rolstoel nogal fors van formaat is kan Milan helaas thuis nog geen gebruik maken van zijn rolstoel, maar ook hier wordt aan gewerkt middels crowed funding, zodat een gepaste verbouwing van de woning gerealiseerd kan gaan worden. Milan kan dus nu alleen nog tijdens zijn therapie buiten de deur, genieten van de vrijheid die deze toffe elektrische rolstoel hem biedt.

En wellicht kunnen wíj met deze mooie sponsoractie het voor elkaar krijgen dat in ieder geval de aanschaf van een aangepaste bus, wéér een stapje dichterbij komt voor het gezin! Zodat zij er op uit kunnen met z’n drietjes en Milan langzaam kan gaan ontdekken wat andere kinderen van zijn leeftijd wellicht al hebben mogen ontdekken! 

Doel 8: Een vrolijke, inspirerende en kleurrijke entree voor onze school

Door: Marco (Working Spirit)

Via deze weg stellen wij ons graag kandidaat voor de sponsoractie van Working Spirit.
IBS De Steenuil is een basisschool in Deventer. De school valt op door het prettige leefklimaat en het uitstekende onderwijs! Er is speciale aandacht voor geloof, cultuur, sport, bewegen en gezondheid. Het karakter en de sfeer van de school wordt bepaald door de leerlingen, ouders, leraren en natuurlijk de ingang van de school. De ingang van onze school is momenteel onaantrekkelijk en saai!

school Saai

We willen de muur graag aankleden, geïnspireerd op onderstaand ontwerp. Maar dan natuurlijk nog met veel meer kleur. Onze missie en visie komt hierin herkenbaar naar voren. De stam van de boom wordt onder andere gemaakt van de handen van onze leerlingen.

boom

 

 

Stemmen is niet meer mogelijk. De winnaar is bekend.